ЗА ПОНТЕ ДИО И ЗА БОЖЕСТВЕНИЯ ПРОИЗХОД НА ВРАЧАНСКИЯ МИСКЕТ

След възхода на Мавруда и Рубина, иде ли вече редът и на още един изключителен стар български сорт – Врачанският мискет. И макар световната тенденция към регионална сортовост напоследък да поизвади от прахта неколцина позабравени български сортове, Врачанският мискет все още не е достигнал до полагащите му се висоти. И тъкмо затова не е зле по-често да попоглеждаме към винарския Северозапад на България. В пълно съзвучие с темата изглежда философията на врачанската ПОНТЕ ДИО, която излезе на пазара само преди година, но още с появата си се заяви като една от най-ревностните крепости на позабравения до неотдавна български сорт. Легендите за Врачанския мискет разказват, че аромата му, с вплетени нотки на диви горски теменуги, лимон и кардамон, го превърнали в любим на царя на древнотракийското племе Трибалди. За магическото кътче при „Вратцата“ и за мястото, което сам Бог е определил за дом на Врачанкия мискет, собственикът на ПОНТЕ ДИО Младен Цолов говори с такава поетика и вдъхновение, че няма как да не се запиташ що ли пък за огън и за стихии ще да е поела напитката. Врачанският мискет е вино с божествен произход – твърдят в избата. 

Цветът му изкушава окото с нежни, искрящо-сламести нюанси и фантазията трудно може да се удържи да не си представи блестящите багри на късното лято. Ароматът предлага букет от сочни нотки на зрели тропически плодове и праскови. Тялото е леко, отпуснато и деликатно пикантно. Всяка глътка разказва история, която оживява с вкус и цвят, за да ни пренесе в едно по-красиво място и време.

Лозята на ПОНТЕ ДИО – около 350 дка -датират от 4 години и са край Мизия и Славотин. Подборът, изцяло в бялата гама – Врачански мискет, Шардоне, Траминер, Мускат отонел и Ризлинг, е направен след внимателни проучвания на почви, климат, слънцегреене, температурни инверсии и въздушни течения. Вината им са засега 4 – Врачански мискет, Шардоне, Ризлинг и Врачански мискет§ Шардоне. И на всяко едно от тях, както и на лозята, създателите им гледат като на своеобразен култ.

Истински врачани сме, обича да казва често Младен Цолов. Затова свързахме марката си дълбоко с „Вратцата“. Искахме да отворим една врата, един преход от настоящето към миналото, към историята, към легендите. Затова и кръстихме марката PONTE DIO ( Божи мост).