ИСТОРИЯ

ИСТОРИЯ

Балканът – онова местенце, което изглежда сякаш издигнато от Боговете, за да краси, плаши и въздейства на всеки погледнал го. Тук, в подножието на магичествената планина, северно от столицата е и онази „врата“, позволяваща само на най-отдадените да прекосят, има едно парче земя, което впечатлява всекиго със своята плодовитост и със своите незабравими чудати форми. Това е мястото, което Боговете определили за дом на неповторимия сорт Врачански мискет. Сортът, от който произлиза онзи дар, който неслучайно е наричан „напитката на Боговете“. Враца е и родното място на семейството на Младен Цолов, посветило се на тази загадъчна земя, стопанисвайки лозя и произвеждащо вино.

Гордостта на врачанския регион

Врачанският мискет, наричан още Врачанска теменуга, е древен сорт бяло грозде. Според историците, регионът е заселен още около 6000 г. пр. н. е. Въпреки че по това време заселниците са били основно земеделци, най-смелите твърдения приписват този сорт на тракийското племе трибали, които се заселили по земите около VI-VII век пр. Хр., превръщайки Враца в своя столица.

Легендите тъврдят, че ароматният букет на този регионален сорт, в който са вплетени нотки на диви горски теменуги, лимон и кардамон, го превърнали в любим на Първия. Макар да не може да се докаже една легенда, сигурно е, че врачанският мискет продължава и днес да вълнува истинските почитатели на автентичните български вина.

Ponte Dio

Истински врачани сме и затова искахме да предадем богатата история на този регион и затова свързахме марката дълбоко с „Вратцата“. Искахме да отворим една врата, да направим един преход от настоящето към миналото, към историята, към легендите.

Затова и кръстихме марката Ponte Dio, което в превод означава „Божи мост“. Тези хълмисти южни склонове на Мизия ни приближават до Божественото, защото нищо човешко не би могло да сътвори подобна красота. Ponte Dio вдъхновява със своя вкус и извисява човека, създавайки един мост между „днес“ и „вчера“, между човешкото и божественото.
Искрено се радваме, че имаме възможност да споделим с вас нашето вино и нашата емоция.

С уважение,

Младен Цолов